Zelfgemaakte tomatensaus

Met deze saus krijg je zeker voldoende goede voedingsstoffen binnen. Dankzij de geroosterde paprika is de saus lekker zoet. En mede dankzij de rode linzen wordt de saus zacht en voedzaam.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 10 rijpe tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree (140 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 3 paprika’s of een pot geroosterde rode paprika’s
  • 200 gram rode linzen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • verse basilicum
  • peper en zout

Tomaten en paprika’s ontvellen:

Tomaten ontvellen gaat heel snel en gemakkelijk. Voor paprika’s heb je wat meer tijd nodig. De tomaten dompel je ongeveer 1 minuut onder in kokend heet water. Daarna laten de velletjes heel gemakkelijk los. Paprika’s rooster je in de oven. Je halveert ze en maakt ze schoon door de pitjes eruit te halen. Je doet de halve paprika’s in een ovenschaal en zet ze in een voor verwarmde oven van 200 graden. Na een half uur haal je de schaal uit de oven en zet ‘m afgedekt weg (hoe langer, des te makkelijker de velletjes loslaten).

Bereidingswijze:

Verhit wat olie in een pan en fruit ui en knoflook op een matig vuur goudbruin. Snij de ontvelde tomaten en de paprika’s in stukken en doe het in de pan. Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree en linzen toe. Laat alles op een laag vuur – onder af en toe doorroeren – een flinke tijd pruttelen. Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik wordt. Voeg op het laatst zout, peper en basilicum naar smaak toe en pureer alles met een staafmixer.