Varkensstoofpotje met pruimen

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 650 gram varkensschouder in blokjes
  • 3 uien
  • 1 scheutje rode wijn azijn
  • 1 scheutje worcestersaus
  • 1 el dijon mosterd
  • 250 ml rode wijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 – 5 flinke wortels in plakjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 375 ml kippenbouillon
  • 15 gedroogde pruimen
  • verse peterselie

Bereiding:

Maak een marinade van de olie, kaneel, peper, tijm en rozemarijn en doe het vlees erbij. Verhit een ruime pan en bak het vlees ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur. Haal het vlees uit de pan en bak de uitjes op een laag vuur tot ze zacht en bruin zijn. Neem de uitjes uit de pan en bewaar ze bij het vlees.

Doe vervolgens de mosterd, wijnazijn en de helft van de wijn in de pan en verhit onder goed roeren. Roer de aanbaksels goed los en laat alles inkoken tot een stroperige massa. Voeg de rest van de wijn toe en roer weer net zo lang tot het een stroperige massa wordt. Voeg de geperste knoflook, de gesneden wortels en het laurierblad toe en bak kort.

Voeg varkensvlees en de uitjes toe aan de saus. Bouillon en worcestersaus erbij en laat alles afgedekt tenminste een uur stoven op een zeer laag vuur. Af en toe roeren. Ongeveer een kwartier voor het serveren voeg je de pruimen toe (evt. gehalveerd). Laat de saus nu zonder deksel nog even indikken. Verwijder tenslotte het laurierblad en breng de stoofpot op smaak met zout en peper en bestrooi het met verse peterselie.

Lekker met zilvervliesrijst of een aardappel puree.