recept: zelfgemaakte tortilla's
Voor 16 tortilla’s
- 450g volkorenbloem
- 5g zout
- 7g bakpoeder
- 80ml zonnebloemolie
- 250ml warm water
Tortilla’s zelf maken
Meng bloem, zout en bakpoeder goed door elkaar. Daar gaat de olie en het water bij. Heb je een handmixer met deeghaken, gebruik die. Een keukenmachine à la Kitchenaid kun je ook gebruiken, maar zorg dat die stevig genoeg is. Uiteraard kun je ook met de handen kneden maar dan heb je wel spierballen nodig.
Deeg voor tortilla’s
Het resultaat is hoe dan ook een bal elastisch deeg. Dat breek je nu door de helft. En die twee helften ieder ook weer door de helft. En zo ga je door tot je 16 stukjes deeg hebt. Draai daar balletjes van en plat die met de palm van je hand. Goed plat. Leg op een schaal/plank en dek af met een schone theedoek. Laat 15 minuten rusten.
Verhit een grote koekenpan alvast op hoog vuur, terwijl je met een deegroller van de balletjes platte tortilla’s rolt. Doe dit op een goed bebloemd aanrecht, met idem deegroller zodat ze niet vastplakken. Doe dit tot alle balletjes plat zijn. Leg ze overigens niet uitgerold op elkaar, maar naast elkaar, anders plakken ze aan elkaar vast!
Als de pan goed warm is doe je de eerste erin. Eén minuut bakken, tot de onderkant mooi gekleurd is en wat goudkleurige puntjes heeft. Omdraaien en de andere kant nog een halve minuut. Gaat het te hard en krijg je zwarte puntjes zet dan het vuur iets lager. Duurt het te lang voor ze verkleuren, dan iets hoger vuur. Hoe langer je bezig bent hoe heter de pan, hou daar rekening mee.
Tips
Je hebt nu de lekkerste tortilla’s ooit. Je kunt ze nu beleggen met wat je lekker vindt of gebruiken voor een dip. Makkelijk hé? En het mooie is, wat je niet meteen gebruikt voor de maaltijd, vries je heel makkelijk in voor later.