Ratatouille

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram tomaten
  • Klein blikje tomatenpuree
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 1  rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • verse tijm
  • verse basilicum
  • Zout en peper

Bereiding:

Vul een ruime kom kokend water en leg hier de tomaten ongeveer 5 minuten in. Haal de tomaten uit het water en pel deze af. Snij de gepelde tomaten in grove stukken. Was de aubergines, courgettes en paprika’s. Snij de courgettes en aubergine met schil in stukken van ongeveer 1 centimeter breed. Verwijder de kroon en zaadlijsten van de paprika’s en snij ook deze in stukken. Pel de ui en knoflook. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Zet een ruime pan op het vuur en verwarm hierin de olie. Fruit de uien goudgeel. Voeg aubergine, courgette, paprika en knoflook toe. Bestrooi het geheel naar eigen smaak met zout en peper. Let op: Niet te veel zout gebruiken. De zout trekt snel in de aubergine waardoor andere smaken verloren gaan. Zet het vuur hoog en blijf de groente omscheppen. Voeg geen extra olijfolie toe, omdat ook dit in de aubergine trekt. Als de courgette en aubergine een mooi kleurtje hebben kan de helft van de gesneden tomaten en de tomatenpuree toegevoegd worden. Strooi de tijm in de pan en schep goed door.

Laat de ratatouille ongeveer 20 minuten op een laag vuur staan zonder deksel. Blijf ondertussen af en toe omscheppen. Als de groente mooi zacht is kan de rest van de tomaten en de verse basilicum erbij. Schep de ratatouille nog een aantal keer om en haal de pan van het vuur. Leg de deksel op de pan en laat afkoelen.

Tip: Maak de ratatouille een dag van te voren, daar wordt ie alleen maar lekkerder van. Je kunt het serveren als hoofdgerecht met volkoren pasta of zilvervliesrijst, maar ratatouille is ook heerlijk op een snee geroosterd volkorenbrood.