Hamburger met desembrood en witte koolsalade
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram witte kool
- 1 winterwortel
- 2 tomaten
- 100 gram kaas
- 4 runder hamburgers
- 1 rode ui
- 1 paar blaadjes sla
- 8 sneden desembrood (of volkorenbrood)
- 2 eetlepels yoghurt
- peper & zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel mosterd
- 6 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel azijn
Bereiding:
- Snij de kool in hele dunne reepjes. Was en rasp de wortel. Maak een dressing van 4 eetlepels mayonaise, yoghurt, azijn, mosterd, zout en peper. Meng de groente met de dressing en zet de salade in de koelkast.
- Maak de hamburgers op smaak met peper en zout en bak ze in olijfolie aan beide kanten krokant. Zet het vuur zacht.
- Snij de ui in ringen en bak ze mee met de hamburgers.
- Snij de tomaat in plakken en was de sla.
- Smeer wat mayonaise op het desembrood en beleg het brood verder met gebakken ui, tomaten, hamburger, kaas en sla.
- Serveer de koolsalade apart.
Leuk: Zoals de naam al doet vermoeden komt het broodje hamburger oorspronkelijk uit het plaatsje Hamburg. Het verhaal gaat dat Duitse emigranten hun hamburger hebben meegenomen naar de Verenigde Staten, waar het verder is ontwikkeld. Ondertussen zijn er honderden varianten. Op zijn Amerikaans serveren wij hem met frisse, witte koolsalade. Een hamburger van een goede kwaliteit vlees vergezeld van ambachtelijk brood en een salade is een complete maaltijd met alle ingrediënten die er in een gezonde maaltijd thuis horen.