doperwtensoufflé

Ingrediënten:

  • 1 kilo verse doperwten
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 125 ml crème fraîche
  • 150 g geraspte  belegen kaas
  • 4 eieren gesplitst
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • olie
  • peper en zout.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Maak de doperwten schoon en kook ze ongeveer 10 minuten. Giet het water af en zet de pan even opzij.
  3. Snipper uien en knoflook en bak ze in een scheutje olie glazig. Doe er peterselie door en de helft van de doperwtjes.
  4. Pureer de doperwtjes met een staafmixer of in de keukenmachine en roer er de crème fraîche en geraspte kaas door.
  5. Splits de eieren en roer de dooiers – samen met de rest van de doperwten – door de doperwtenpuree. Klop in een kom de eiwitten stijf en spatel ze luchtig door de doperwtenpuree. Maak op smaak met peper en zout.
  6. Vet een ovenschaal in en schep het mengsel erin (of gebruik vier kleine schaaltjes). Hou er rekening mee dat de soufflé gaat rijzen. Plaats de schaal in het midden van de oven.
  7. Laat de soufflé in de oven (op 180 °C) in ca. 20-25 minuten mooi rijzen en lichtbruin worden. De buitenkant is dan knapperig en de binnenkant nog smeuïg. Versier de bovenkant eventueel met nog wat losse doperwtjes.