Auberginedip met komkommer en munt (Baba Ganush)
Wat heb je nodig?
- 1 grote aubergine, ingeprikt
- 2tl Tahin (sesampasta)
- 1 el Granaatmolasse (bij de Turkse/Marokkaanse winkel)
- ½ el citroensap
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 1 el munt, fijngehakt
- kwart komkommer, in kleine blokjes
- zout en peper
- 2 el granaatappelpitjes
Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 ruim belegde boterhammen. Verdubbel de hoeveelheid als je meer wilt
Hoe maak je de Baba Ganush?
- Verwarm de oven voor op 200C en leg de ingeprikte aubergine in een ovenschaal. Gedurende een uur laat je deze in de oven roosteren. Haal ‘m er daarna uit en laat even afkoelen. Het vlees van de aubergine is nu heerlijk zacht en rokerig van smaak. Lepel de afgekoelde aubergine uit en doe het vruchtvlees in een kommetje. Snijd het vlees iets kleiner, maar niet te fijn.
- Doe de tahin, molasse, citroensap, knoflook, munt en komkommer erbij en meng alles goed door elkaar. Als laatste een eetlepel granaatappelpitjes erbij en met de rest garneer je de dip. Je kunt de dip prima van te voren klaar maken, de smaken trekken dan nog lekkerder in de aubergine. Dek het dan wel goed af, zodat de aubergine niet verkleurt.
Kidsproof
Rauwe knoflook heeft een scherpere smaak dan knoflook die verwarmd is. Niet alle kinderen houden daarvan. Je kunt ervoor kiezen de knoflook in dit gerecht weg te laten, je krijgt dan een mildere variant.